Oldalak

2013. április 14., vasárnap

Junot Díaz - Így veszíted el


Előélet: Első recenziós felkérésem, amit ezúttal is köszönök a Cor Leonis Kiadónak!


Röviden: "Junot Diaz kötete egymáshoz kapcsolódó történetek füzére, melyek középpontjában a szerelem áll, csak épp más-más jelzővel: szenvedélyes, tiltott, haldokló, anyai. A szerelem pedig maga is „idegen” egy idegen földön, hiszen New Jerseybe szakadt dominikaiak közösségében járunk, akik gyötrelmesen próbálják összekapcsolni a két világot, hogy életteret találjanak maguknak. Az energikus és ötletes, gyengéd és humoros szöveg elénk tárja az emberi szív határtalan sóvárságát és elkerülhetetlen gyengéit.

Junot Diaz a Dominikai Köztársaságban született és New Jerseyben nevelkedett. Már Drown című első novelláskötete nagy visszhangot váltott ki, majd regénye, a The Brief Wondrous Life of Oscar Wao 2008-ban elnyerte a Pulitzer-díjat. Az Így veszíted el 2012-ben jelent meg tovább öregbítve fiatal szerzője hírnevét."

Külső: A Cor Leonis Kiadó gondozásában megjelenő kötetnek igazán figyelem-felkeltő a borítója. Egyszerűen leírja azt, mit várhatunk a cím alapján a történetekben. Nekem első látásra szerelem volt.
 5 / 5

Belső:
Vannak történetek, melyek mélyen beléd ivódnak… 
Ezek a novellák betekintést nyújtanak nekünk oda, ahová mi, női olvasók nem sokszor jutunk el. A férfi gondolkodásmódba, érzelmekbe, lelkivilágukba. 
Főszereplőnk és fő narrátorunk Yunior, egy dominikai, aki Amerikában nevelkedett fel. 
Egyszer láthatjuk ahogy 30 évesen elveszíti álmai nőjét, majd hirtelen sanyarú gyerekkorába repülünk. Kár lett volna, ha nem így lett volna felépítve. Néhol soknak éreztem, néhol kevésnek, de a végére minden pontosan összeállt. 
Érzelmek terén bőven el vagyunk látva, pedig szavakkal szinte nem is írja le őket. De érzed, hogy mi van mögötte. Néhol gátlástalan, néhol szókimondó, olykor pedig homályos. Olykor vággyal túlfűtötten erotikus, néhol meghökkentő. Pedig ez csak 9 novella, és mégis, megannyi érzelem…. 
Szó van a történetekben szerelemről, szakításokról, megcsalásokról, miértekről, hogyanokról, családról, hűségről, testvéri kapcsolatokról, és elvesztésekről. Úgy érzed magad, mint a történetekben élők: se pénze, se jövője, se reménye… 
Annyit mondhatok, hogy ezt a gyűjteményt egyszerű szavakkal nem lehet körülírni. Mindegyik történetnél mást éreztem, összezavarodtam, egyetértően hümmögtem, csalódottan lapoztam. Ami biztos, hogy most érzelmileg úgy érzem magam, mint akinek a lelkét kivették magából, betették egy mosógépbe, és folyamatosan a centrifugálás fázisában van. Nehéz egy könyv. Talán 10 év múlva még többre értékelem, de most így frissen fáj. Olyan őszinteség van benne, ami szíven üt, mert manapság már ritkán találkozunk ilyen őszinteséggel..
Egy élmény volt olvasni, biztos, hogy kevesebbnek érezném magam,ha nem kerül a kezembe.

Tetszett, mert magával ragadott, mégis nehezen haladtam vele. 

5 / 4

Kinek ajánlom?
Mindazoknak, akik vágynak arra, hogy a mindennapokat olyan érzelmekkel tarkított szavakkal, kifejezésekkel írják le, úgy olvashassanak róla, hogy: " Igen, ezt én is éreztem már..."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése