Oldalak

2015. április 12., vasárnap

A. M. Aranth: Cleadur – Dobszó a ködben






"Amy Soleil élete nem egyszerű.

Nem elég a kamaszkor nehézségeivel vívott, nyomasztó állóháború, az is megkeseríti életét, hogy szinte évente új városba költöznek, új iskolákban kell bizonyítania.

Viszont azzal, hogy nem elég talpraesett, senki sem vádolhatja: amikor valami titokkal vagy rejtéllyel találkozik, azonnal fejest veti magát a megfejtésébe.

Moonshadow viszont, ahol idén kikötöttek, igazán különleges hely: az iskola ódon kastélyra emlékeztet, szinte mindig fenyegető köd gomolyog csipkés tornyai között, a portás kardot visel, az igazgató leginkább egy hatalmas, fekete pókra emlékeztet, eltűnik egy közkedvelt tanár… Sőt, még Amy szülei és nővére is máshogy emlékszik a múltra, mint ahogy az megtörtént, furcsa, sosem volt eseményekről és ismeretlen helyekről beszélnek. De legnagyobb örömére a lány hamar egy zenekar dobfelszerelése mögött találja magát, és végre bandájával a vágyott hírnév közelébe jut.

Amikor ijesztő, kék köpenybe burkolózó emberek kezdenek ólálkodni az iskola körül, akiknek valahogyan minden titokhoz közük van, Amy pedig rálel saját magára egy közösségi oldalon, újdonsült barátaival kockázatos nyomozásba kezd, hogy megtalálja az egyre sokasodó rejtélyek kulcsát… amíg még lehet.

Bizony, Amy Soleil élete egyáltalán nem egyszerű.

A Holdárnyék-sorozat első részével kezdetét veszi az izgalmas, az egész világon és történelmen átívelő kaland."



Cím: Cleadur- Dobszó a ködben

Szerző: A.M. Aranth

Oldalszám: 360 oldal

Kiadás éve: 2014

Kiadó: Főnix Könyvműhely




Elég sokáig kerülgettem ezt a könyvet. Csak messziről került elém, nem tudtam hova tenni, hogy ez most nekem való-e vagy sem, és úgy igazából utána se néztem. Csak annyit tudtam, hogy egy magyar szerző tollából való.

Cím: Igazán figyelemfelkeltő, dallamos és titokzatos. Azt hiszem, erre figyeltem fel legelőször.

Borító: Számomra olyan közepes, mert szép, jó és illik a történethez, valahogy mégse dobogtatta meg a szívemet.


Maga a történet ott kezdődik, hogy az ikrek - Amy és Gary - új suliba kerülnek, megismerik az osztálytársaikat. Innentől kezdve minden sorsszerűen alakul - pont olyan srácokat ismernek meg, akik maguk is zenészek, ott van Lea, a diri lánya és a többi. Kicsit furcsa volt az iskola felépítése tantárgyilag, hogy a diákok választhatják meg, mit akarnak tanulni. Kicsit olyan kevertnek éreztem, ami annyival lett megmagyarázva, hogy európai gyökerekkel rendelkezik a suli. A suli épületének lefestése többször is megtörtént, szépen el is tudtuk képzelni. Volt pár fura dolog, például, hogy nappal is köd van a sulinál, és Amyéknek mégis melege van még, hiszen szeptember eleje van... De ezekre a furcsaságokra igazán nem is figyeltem fel olvasás közben, mert folytak az események, mindig volt valami kis történés. Például az első nap rögtön eltűnik a szimpatikus osztályfőnök, és a gyerekek bele is akarnak kezdeni egy kis nyomozásba, azonban mindig falakba ütköznek. Ezt nem is csodálom, mert nem mindig éreztem, hogy ők 15-16 évesek lennének, hanem mondjuk 12-13. Oké, viccesek voltak, bohóckodtak, de nem mindegyik szereplő volt hiteles a korához. Zavaró volt számomra az is, hogy csak úgy feltűntek szereplők, mint Ash, vagy Lea nővére. Azáltal, hogy korábban egy szóval se lettek megemlítve, számomra olyanok lettek, mint akik csak oda lettek rakva a mondat közepére.

Ami nagyon tetszett, az az, hogy Amy dobolt. Igazán vagány karaktere lett tőle, és nem éreztem soknak. Az egy picit gyors volt, ahogy varázsütés-szerűen ilyen kiváló banda alakult, egy kis gyakorlás, és mindenkit letepernek a pályáról. A próbák tetszettek, az is, hogy Leát is bevették a zenekarba. Ennél több nem is kellett ezekből a részekből, viszont több lett a kelleténél. Mert a zenekari próbák, a verseny elnyomta a nyomozós szálat, holott minden oldalon voltak apró utalások. De a szereplőink nem figyeltek erre. Főleg nem Amy. Pedig igen zavaróak voltak ezek a dolgok, de gondolom minden más jobban foglalkoztatta ezeknél.

Ami számomra furcsa volt még, az a szülők hozzáállása. Egy pohár bor este a lányának is, semmi könyörgés nem kellett a koncerthez és a többi apróság.

 


A történet vége felé felgyorsultak az események, és kezdtek össze is folyni. Jött egy bál, mert miért is ne, az egész bagázs együtt jött, mégis párokra oszlottak, és itt kezdődött az igazi szerelmi bonyodalom. Teljes káosz alakult ki az ügyben, hogy ki kit szeret, és ki kivel jött ennek ellenére. Ami nagyon bosszantott ebben a jelenetben, hogy Amy szinte könyörgött Jerry szerelméért, aki meg egyáltalán nem figyelt rá. Egy csaj nem viselkedik így, és egy kamasz srác sem fog ilyeneket csinálni. Aztán jött a még több bonyodalom, előtérbe került a Köd, és mindenre magyarázatot kaptak. Hát én nem! Zavaros volt, kusza és nem láttam benne azt a jól felépített hátteret, ami egy ilyen kaliberű sztorihoz kellett volna.

Az egész könyvben úgy éreztem, hogy túl sok volt az apró információ, ennek ellenére mégis kevés dolgot kaptunk kézbe.

Minden kötözködésem ellenére tetszett, olvastatja magát a történet, és szerintem remek szórakozást nyújt a 12-16 évesek számára. Gondolom már kinőttem ezekből a történetekből :D

Viszont nem tudom, hány részesre fog ez sikerülni ez a sorozat, mert ez nagyon-nagyon bevezető rész, ha a nyomozós-szálat tekintjük. Remélem a következő rész pörgősebbre sikerült :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése